Koud gerookte zalm


K(r)ooktijd: 10-12 uur
Voorbereidingstijd:  24 + 24 uur
Rusttijd: 24 uur
Totaal: 82 - 84 uur

Temperatuur: cold smoke generator - dus gaan we koud roken 

Ingrediënten:
Hele zalmzijde zonder huid (+- 1.5kg)
7 el zeezout
7 el lichte bastard suiker
bosje verse dille - fijn gehakt

Benodigdheden:
The Bastard Cold smoke generator kit
Ovenschaal
Huishoudfolie
Klein theelichtje
Veel tijd

Bereiding:

  1. Spoel de zalm af en dep droog.
  2. Snij de zalm in de helft.
    Indien je een ovenschaal hebt die groot genoeg is voor de hele zalmzijde, hoeft zit niet.
  3. Meng het zeezout, suiker en verse dille goed door elkaar in een kom tot pekelmix en breng deze ruim aan alle kanten van de zalm in een ovenschaal.
  4. Dek de zalm af met huishoudfolie (losjes) en zet wat gewicht op de zalm.
  5. Laat nu 24 uur pekelen in de koelkast.
  6. Haal na 24 uur zalm uit de ijskast. De ovenschaal zal goed vol vocht zitten dat onttrokken werd. Spoel de zalm nu goed af zodat er geen pekelmix meer aan blijft hangen en dep droog.
  7. Plaats onafgedekt opnieuw in de koelkast voor 24.
  8. Na 24 kan je eindelijk beginnen met koud roken. Doe hiervoor de houtsnippers (op rookmot) in de cold smoke generator en steek aan met een klein theelichtje.
    Van zodra de snippers of mot goed is aan het smeulen en roken, plaats je de generator onderaan in je kamado (je kolenmand kan aan de kant). Zet de luchttoevoer helemaal open en de topcap op een kiertje.
  9. Laat nu de cold smoke generator helemaal op smeulen.
    Soms gaat het smeulen van je rookmot niet geheel volgens plan. De rookmot slaat bijvoorbeeld over naar de binnenste baan of de rookmot gaat steeds uit. Controleer dus af en toe of je CSG het nog goed doet!
  10. Na het roken plaats je de zalm nog eens 24u in de koelkast om te laten rusten. Indien je hem onmiddellijk gaat gebruiken, zijn de smaken wellicht te scherp.

Tip: vacuümeer de zalm na het rusten en vries in.

Terug naar blog

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.